Gibanica sa kukuruznim brašnom

Ana Lisak

Sastojci

Tijesto

30 dkg kukuruznog brašna
50 dkg glatkog brašna
1 dcl ulja
2dcl kiselog vrhnja
1 dcl šećera
1 žumanjak
1 germa
3 žličice soli
mlijeko po potrebi 

Fila

30 dkg kravljeg sira
1 dcl šećera
2 bjelanjka snijeg
2 žlica oštrog brašna
1 žličica soli
1 vanilin šećer

Priprema

Tijesto

Kukuruzno brašno pofuriti i ostaviti da se ohladi. Germu ostaviti u mlakoj vodi sa žličicom šećera i malo pšeničnog brašna. Ostaviti da se digne. Kad se pofureno kukuruzno brašno ohladi dodati ulje, vrhnje, žumanjak, šećer i sol, sve dobro umijesiti. Na kraju dodati germu, pšenično glatko brašno i prema potrebi mlijeka. Umijesiti mekano dizano tijesto i ostaviti da se digne.

Fila

Sir dobro izmrviti, dodati šećer, sol i oštro brašno, te snijeg od bjelanjaka i vanilinšećre. Sve dobro izmiješati. Kad se tijesto udvostruči, podijeliti ga na dva dijela. Prvi dio razvaljati, premazati filom od sira, zarolati i staviti u pleh. Drugu polovicu tijesta također razvaljati, premazati s pekmezom. Sve zajedno premazati mlijekom ili žumanjcem, ostaviti oko 30 minuta da se digne. Pećnicu zagrijati na 180º C, peći oko 45-60 minuta.