Medena pogača

Jožica Poredski

Sastojci

Tijesto

60 dag brašna
Žličica soli
3 dag kvasca
5 dag šećera
10 dag masti ili margarina
3-5 žumanjka
3 dcl mlijek
Korica 1 limuna
3 žlice rakije ili ruma
3 žlice kiselog vrhnja
umijesiti

Nadjev

3/4 kg meda
20 dag šećera
6 dag margarina ili maslaca
1 l mljevenih oraha
5 žlica ruma
2,5 dcl mlijeka
nastrugana limunova korica
klinčići
cimet
3 manje šalice naribanih medenjaka ili krušnih mrvica
i još 1 šalica oraha za posipanje

Priprema

Tijesto umijesiti i staviti da se diže oko 1 sat. Još jednom premjesiti i ostaviti ponovo da se diže kraće vrijeme.

Nadjev

Med, margarin i šećer polako kuhati na umjerenoj vatri 15 minuta. Odmaknuti sa vatre i u takvu smjesu umiješati 1 l mljevenih oraha, rum, mlijeko, cimet, klinčići i nastrugane ili naribane medenjake. Krušne mrvice, možete upotrijebiti ako nemate medenjake. Dobro dizano tijesto razvaljati što je moguće tanje. Premazati nadjevom koji nesmije biti prevruć ili prehladan. Posipati mljevenim orasima. Dobro savijeno tijesto stavi u namašćenu posudu za pečenje. Staviti na toplo da se diže najmanje 1 sat. Prije pečenja premazati 1 jajetom. Polagano pecite približno 1 ½ h na početnoj temperaturi oko 180º C. Kad porumeni smanjiti temperaturu.