Savijača od pehtrana

Anica Kovačić

Sastojci

Tijesto

60 dag brašna
9 dag maslaca
3 dcl mlijeka
4 žumanjaka
3 dag kvasca
2 žlice ruma
1 žličica soli
limunova korica.
4 žličice šećera
2 žlice mlakog mlijeka

Nadjev

50 dag sira
3 dcl slatkog vrhnja
15 dag šećera
4 žutanjka
dvije šake pehtrana

Ostalo

3 dag maslaca za protvan ( model)
2 žlice krušnih mrvica
1 jaje
šećer u prahu

Priprema

Izlomljenom kvascu doda se malo otopljenog maslaca, žličica šećera, dvije žlice mlakog mlijeka, te na vrh malo brašna i ostavi 10 minuta da naraste na duplu količinu.

Prosijanom brašnu se doda ostatak mlakog mlijeka, ostatak maslaca, 3 žličice šećera, sol i naribanu koricu od limuna. Od svih sastojaka se zamijesi tijesto, pokrije sa krpom i ostavi sat vremena na toplom mjestu da se digne. Model za savijaču namaže se maslacem i posipa krušnim mrvicama.

Nadjev: u posudi se glatko izrade žumanjci i šećer, zatim se doda sir i slatko vrhnje, i ponovo sve dobro izmiješa.

Na pobrašnjenoj površini razvalja se dignuto tijesto debljine pola centimetra. Tijesto se premaže nadjevom od sira, te se posipa sitno narezanim pehtranom i zarola. Savijača se položi u model i stavi u već zagrijanu pećnicu i peče oko 45 minuta na 180° C. Pečena savijača se izvadi iz pećnice i ostavi nekoliko minuta da iz nje izađe vlage, zatim se izvadi iz modela i prekrije krpom. Servira se mlaka i posipana šećerom u prahu.