Kuruzni kolač od poriluka i čvaraka

Štefica Zorman

Sastojci

TIJESTO

450 g bijelog kukuruznog brašna

200 g  čvaraka

6 dcl mlijeka

Žličica  praška za pecivo

Sol

 

FILA

400 g poriluka

100  g domaće suhe slanine

250 g kravljeg sira

1 jaje

1 žličica  maslaca

PRELJEV

Pola litre domaćeg kiselog vrhnja

Priprema

U kukuruzno brašno dodati usitnjene čvarke,mlijeko, prašak  za pecivo  i malo soli. Sve pomiješati i malo ostaviti da odstoji. Na malo maslaca staklasto  propržiti  suhu slaninu i dodati  nasjeckani poriluk. Sve zajedno  prodinstati. U ohlađeni poriluk dodati 250 g izmrvljenog   kravljeg sira i jedno jaje. Sve dobro promiješati. Tepsiju namazati  sa  malo maslaca i stavimo pola smjese od kukuruznog brašna i čvaraka. Na tu smjesu stavimo pripremljenu filu od poriluka. Izlijemo ostatak smjese od kukuruznog brašna  i čvaraka. Preliti  sa pola litre domaćeg kiselog vrhnja. Peći na temperaturi 220 °C 30 min ,smanjimo na 200°C i pećio još cca 30-40 min. Rezati kada se kolač  malo ohladi. Kolač od poriluka  se obično radio u kasnu jesen i zimu. Dio čvaraka od kolinja se zalijevao  sa svinjskom mašću da  se mogu dulje očuvati. Sijala se domaća  bijela kukuruza,tako da je uvijek bilo svježeg kukuruznog brašna. Kod pečenja se kućom  širio opojni miris.