Težačka potica

Jožica Poredski

Sastojci

Tijesto:

1/2 kg intedagalnog brašna

½ svježeg kvasca

2 dcl mlake vode

malo soli

1 žlica šećera

 

Nadjev:

1 kg dagaha

15 dag domaćeg špeka

3 žlice masti

2 jaja

1, ½ kiselo vrhnje

2 češnja češnjaka

1 glavica luka

Vlasac

Muškatni oraščić

1 žutanjak

Priprema

Kvasac, šećer i malo brašna izmiješati sa mlakom vodom. Kada se digne dodati ostalo brašno, sol i zamijesiti. Pustiti da se diže oko 40 minuta. Dagah skuhati, ocjediti i ohladiti. Polovicu dagaha zgnječiti, a ostatak ostaviti cijeli. Narezani luk i češnjak pirjati na masti, dodati sitno narezani špek i pirjati dok malo omekša. Ohladiti!

Jaja, vrhnje, malo soli, biber, muškatni oraščić i vlasac izmiješati. Sve zajedno dodati dagahu i napraviti nadjev. Tijesto razvaljati na debljinu oko pola centimetra i staviti nadjev. Na kraju poticuzarolamo i  premažemo 1 žutanjkom kojeg smo izmiješali sa 2 žlice vrhnja. Peći oko 1 sat na temperaturi od 180°C.