Gibanica s orehima

Slavica Reiner

Sastojci

Tijesto:

60 dag glatkog brašna

3 žlice šećera

mlijeka po potrebi

5 žutanjaka

1,5 dl ulja

3 vanilin šećera

2 žlice ruma

malo soli

1 svježi kvas

 

Fila:

50-60 dag mljevenih oraha

šećera po želji

5 bjelanjaka (snijeg)

mlijeka po potrebi

2 vanilin šećera

Priprema

Kvas, jedna žlica šećera i ½ dl mlakog mlijeka se dobro izmiješaju, staviti na toplo da se zapjeni, tada se dodaju ostali sastojci, ali samo ½ dl ulja. Mijesiti i polagano dodavati ostatak ulja  i mlačnog mlijeka da se dobije podatno tijesto. Pokriti tijesto i ostaviti dizati na toplom mjestu. Kad se digne razvaljati na željenu debljinu i filati.

Orasima dodati šećer, vanilin šećer ili arome po želji. Preliti kipućim mlijekom postepeno uz stalno miješanje. Svi orasi moraju biti namočeni ne mekani jer se u još toplo umiješa snijeg od bjelanjaka.

Zarolati i staviti u  pećnicu  koja se zagrije na 50-100 °C , pojačati pećnicu na 180 °C  pratiti i smanjiti eventualno do 150 °. Kad je pečena gibanicu premazati rastopljenim maslacem te nakon 15 minuta prevrnuti iz tepsije.