Tijesto:
60 dag glatkog brašna
3 žlice šećera
mlijeka po potrebi
5 žutanjaka
1,5 dl ulja
3 vanilin šećera
2 žlice ruma
malo soli
1 svježi kvas
Fila:
50-60 dag mljevenih oraha
šećera po želji
5 bjelanjaka (snijeg)
mlijeka po potrebi
2 vanilin šećera
Kvas, jedna žlica šećera i ½ dl mlakog mlijeka se dobro izmiješaju, staviti na toplo da se zapjeni, tada se dodaju ostali sastojci, ali samo ½ dl ulja. Mijesiti i polagano dodavati ostatak ulja i mlačnog mlijeka da se dobije podatno tijesto. Pokriti tijesto i ostaviti dizati na toplom mjestu. Kad se digne razvaljati na željenu debljinu i filati.
Orasima dodati šećer, vanilin šećer ili arome po želji. Preliti kipućim mlijekom postepeno uz stalno miješanje. Svi orasi moraju biti namočeni ne mekani jer se u još toplo umiješa snijeg od bjelanjaka.
Zarolati i staviti u pećnicu koja se zagrije na 50-100 °C , pojačati pećnicu na 180 °C pratiti i smanjiti eventualno do 150 °. Kad je pečena gibanicu premazati rastopljenim maslacem te nakon 15 minuta prevrnuti iz tepsije.