Orehov vijenav Apolonija

Mirica Sinković

Sastojci

TIJESTO

1 kvasac

2 dcl mlijeka

1 žlica šećera

 

50 dag pšeničnog brašna

1 žlica domaće masti

2 dcl vrhnja

3 žumanjka

malo soli

 

NADJEV

10 dag šećera

20 dag mljevenih oraha

20 dag svježeg kravljeg sira                       

snijeg od 4 bijelanjka

1 flašica đžema

 

GLAZURA

1 žutanjak

3 žlice vrhnja

1 žlica šećera u prahu

sok ½ limuna

Priprema

Zamijesiti glatko tijesto. Pustimo oko pola sata da se digne. Razvaljati u četvrtasti oblik ½ cm  debljine. Premazati džemom, pjenasto izmiksati nadjev te zarolati. Rolu narezati na kolutiće debljine 2 cm, složiti u medenicu(glinenu posudu). Pustiti da se diže oko sat vremena. Prije pečenja preliti glazurom, zatim ukrasiti polovicama oraha. Peći 40 min na temperaturi od 200°C.