Sajana gibanica od bučinog i pirovog brašna

Božica Lacković

Sastojci

TIJESTO I

1 kvasac

2 ½ dcl mlijeka

2 žutanjka

prstohvat soli

1 žlica šećera

1 dcl ulja

1 žlica vrhnja

1 žlica ruma

ribana korica limuna

10 dag bučinog brašna

40 dag glatkog brašna

 

NADJEV I

pekmez od buče i cimet; ako je rjeđi, umiješati 1 žlicu bučinog brašna

 

PEKMEZ OD BUČE:

45 dag muškatne tikve          

45 dag jabuka     


TIJESTO II

1 kvasac

2 ½ dcl mlijeka

prstohvat soli

1 žlica šećera

1 dcl ulja

5 dag putra

1 žlica ruma

ribana korica limuna

2 žutanjka

25 dag pirovog brašna

25 dag glatkog brašna

 

NADJEV II

40 dag suncokretovih sjemenki

5 žlica šećera

5 dcl mlijeka


Priprema

Kvas razmutiti u malo mlakog mlijeka i pustiti da se digne. Sve sastojke izmiješati i dodati brašno, zatim klofati dok se dobije glatka masa s mjehurićima. Pustiti da se digne, razvaljati, namazati pekmezom od buče, zarolati, staviti u tepsiju te pustiti da se ponovo digne.

Oguliti tikvu, narezati na kockice, prokuhati i ispasirati. Dodati šećera po želji i kuhati još oko pola sata.

Prije pečenja premazati žutanjkom. Peći oko 50 min na 190°C.

Tijesto II

Postupak je kao i kod izrade prvog tijesta.

Nadjev: sjemenke pomiješati sa šećerom i preliti kipućim mlijekom. S hladnim nadjevom namazati tijesto, zarolati, staviti u tepsiju. Kad se tijesto digne staviti peći na 190°C 50 min.