Tri - kraljska zvezda

Brankica Jagić

Sastojci

TIJESTO

50 dag glatkog brašna

2,5 dcl mlijeka

2 žlice šećera

2 žutanjka

2 žlice domaće svinjske masti

malo soli

½ svježeg kvasca

 

NADJEV

2 žlice domaćeg pekmeza od šljiva

20 dag suhih šljiva

Priprema

Zamijesiti glatko tijesto od gore navedenih sastojaka i ostaviti ½ sata na toplom mjestu da se digne. Razvaljati tijesto i premazati tanko s malo rastopljene svinjske masti te preklopiti i ostaviti da odstoji oko 15 min. Tijesto razvaljati na debljinu 1,5 cm i prerezati ga na 4 jednaka dijela te staviti nadjev. Dva dijela tijesta premazati tankim slojem pekmeza i posipati sitno nasjeckanim suhim šljivama. Iz sva 4 dijela tijesta kalupom izrezati zvijezdu repaticu. Posložiti u kalup prvo prazno tijesto i zatim dva premazana pa opet prazno tijesto. Ukrasiti zvijezdu sitnim pletenicama koje smo napravili od ostataka tijesta, premazati žutanjkom pomiješanim s mlijekom i staviti da se diže oko pola sata. Peći na temperaturi od 180°C 60 min.