Zagorska bajka

Mirjana Štahan

Sastojci

Tijesto:   80 dag brašna za dizana tijesta

              4 žlice šećera

              1 svježi kvasac

              1 mala žličica praška za pecivo

              1 vanilin šećer

              1 žlica ruma

              ribana korica od limuna

              ½ dl ulja

              ½ dl slatkog vrhnja

              2 jaja

              3 dl mlijeka

 

  1. fila:40 dag mljevenih oraha

                15 dag šećera

                snijeg od 4 bjelanjka

                1 žlica ruma

      2. fila: 30 dag svježeg kravljeg sira

                 15 dag šećera

                 2 vanilin šećera

                 15 dag maslaca ili domaćeg  putra

                 2 žlice griza

                 2 žlice grožđica natopljenih  rumom

                 4 jaja

                 naribana korica naranče

                 30 dag svježih očišćenih i na četvrtine narezanih trešanja

Priprema

U mlakom mlijeku rastopiti svježi kvas, dodati sve sastojke i umijesiti fino glatko tijesto. Staviti na toplo da se diže i dva puta ga promijesiti. Podijeliti tijesto na 4 dijela. Tijesta treba razvaljati prema veličini kalupa. Dva tijesta namazati sa napravljenom filom od oraha, druga dva tijesta treba namazati filom od sira začinjenim sa maslacem i drugim sastojcima osim trešanja i grožđica koje se na zadnje poslože u redove po tijestu. Pripremi se namašteni dublji kalup po želji. Tijesta se slažu jedno na drugo, prvo tijesto sa filom od oraha, zatim dva tijesta sa filom od sira i na kraju ponovno tijesto sa filom od oraha. Sve zajedno se zarola u roladu  i oblikuje po želji. Kolač ostaviti da se digne. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200°C. Kad porumeni, pokrije se folijom i peći na 180°C sat i 15 minuta. Još vrući kolač premazati maslacem i posipati kristal šećerom.