Makovnjača

Dubravka Gradiški

Sastojci

Tijesto
4 žumanjka, 3 žlice šećera, 1 žlica masti,
3 žlice ulja, 1 vanilin šećer, malo ruma,
korica limuna, 1 svježi kvasac,
2 dl mlijeka, 25 dag glatkog brašna


Nadjev
60 dag maka, 2–3 dl mlijeka,
15 dag šećera, 1 vanilin šećer,
malo ruma, snijeg od 4 bjelanjka


Priprema

U malo mlakog mlijeka staviti kvasac, žlicu šećera i brašna i ostaviti da se digne. Žumanjke izmiksati sa šećerom, dodati kvasac i preostale sastojke te umijesiti glatko tijesto (ne smije biti pretvrdo), ostaviti u zdjeli da se digne te potom još jednom premijesiti tijesto i ostaviti na toplom da se opet digne. Za nadjev pomiješati mak, šećer i vanilin šećer te preliti kipućim mlijekom. Dodati rum i snijeg od bjelanjaka. Dignuto tijesto podijeliti na 2 dijela, svaki dio razvaljati, premazati nadjevom, zarolati i staviti u namašćenu tepsiju. Ostaviti tijesto u tepsiji da se još jednom digne, premazati uljem i peći na 200°C. Kad tijesto počne dobivati boju, smanjiti temperaturu na 180°C, pokriti folijom i peći 45 min. Pečenu makovnjaču ostaviti da malo odstoji u tepsiji, a potom ju preokrenuti naopačke i pokriti folijom.