Salenjaci s vinom

Sanja Čaćko

Sastojci

Tijesto
1 kg glatkog brašna
2 žlice svinjskog sala za tijesto
40 dag svinjskog sala za premazivanje
3 žumanjka
3 žlice šećera
3 dl bijelog vina
2 dl gazirane vode
mala žličica soli
pekmez od šljiva


Priprema

Salo očistiti od žilica i samljeti na mašinu za meso. Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto da bude glatko i elastično. Tijesto razvaljati u kvadrat 0.5 cm debljine i premazati salom. Preklopiti lijevu stranu prema sredini pa desnu prema sredini. Važno je da se rubovi tijesta ne preklapaju već dodiruju. Zatim premažite salom donju prema sredini pa gornju prema njoj. Pokriti krpom da se odmori 15 minuta. Opet tijesto razvaljati na 0.5 cm debljine. Premažite salom i preklopite, ali sad sve suprotno od prvi put. Znači gornju prema sredini, donju prema njoj, desnu prema sredini pa lijevu prema njoj i tako sve dok ne potrošimo salo. Razvaljano tijesto rezati u kvadrate veličine
7 x 7 i puniti pekmezom po želji. Premazati jajetom i peći na 200°C
 20 minuta.