Šarena gibanica

Marica Kipa

Sastojci

3 suha kvasca, malo soli, ½ l mlijeka,
2 žličice šećera, ½ dl ulja, 5 jaja,
80 dag glatkog brašna, 20 dag sira,
20 dag oraha, 20 dag maka,
4–5 pečenih jabuka, rum, 4 vanilin šećera,
4 kavske šalice šećera u prahu, cimet

Priprema

U malo mlakog mlijeka razmutiti kvas i 2 žličice šećera. U brašno dodati dignuti kvasac, 3 žumanjka, šecer, malo soli, mlijeko i ulje, te zamijesiti tijesto. Dobro izraditi tijesto kuhačom da se odvaja od zdjele i ostaviti da se diže 30 min. Nadjev: od 5 bjelanjaka izmiksati snijeg; Nadjev od sira: u 20 dag sira staviti 2 žumanjka, 1 kavsku šalicu šećera u prahu, vanilin šećer, 1/3 smjese izmiksanog snijega te polako izmiješati; Nadjev od oraha: 20 dag oraha zaliti s ½ dl kipućeg mlijeka, dodati 1 žličicu šećera, ½ dl ruma i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno dodati 1/3 izmiksanog snijega; Nadjev od jabuka: naribati jabuke, prodinstati te dodati 1 kavsku šalicu šećera u prahu i malo cimeta. Razvaljati mlinac gibanice i premazati filom naizmjenično u dijagonali u razmaku od 2 cm sljedećim redoslijedom: jabuka, orah, mak i sir. Sve zarolati, staviti u namazanu tepsiju, premazati uljem i ostaviti da se diže. Kada je tijesto dignuto peći sat i 15 min. na 180°C dok ne zarumeni zatim smanjiti temperaturu na 160°C i peci do kraja.