Svatovska doboš torta

Milka Vinković

Sastojci

Tijesto
200 g maslaca, 200 g šećera, 1 vanilin šećer,
4 žumanjka, 1–2 žličice ruma, 200 g brašna
(pola oštro, pola glatko), 2 žlice praška za
pecivo, 4 bjelanjka

Krema
1 puding od čokolade, 20 g kakaa,
150 g šećera, ½ l mlijeka, 250 g maslaca

Krokant
300 g šećera

Priprema

Maslac miješajte i dodajte šećer, vanilin šećer, žumanjke i rum. U tu smjesu umiješajte žlicu po žlicu brašna prosijano s praškom za pecivo i na kraju veoma oprezno čvrsti snijeg. Ispecite na srednjoj temperaturi 10 min pojedinačno 7 listova za tortu, stavljajući za svaki list na dno oblika po 3 žlice pripremljenog tijesta. Krema: Sastojke za kremu pomiješajte sa 6 žlica mlijeka, a ostalo mlijeko neka zavri. Otopljeni prašak ulijte u mlijeko i ostavite da još jednom zavri. Pustite da se puding ohladi, ali ga češće promiješajte. Ohlađen puding umiješajte žlicu po žlicu u ohlađen maslac, ali pazite da maslac i puding ne budu prehladni, jer se onda zgrušaju. Svaki list namažite kremom i sastavite tortu. Jedan list ostavite za gornji. Krokant: Šećer rastopite u prozirnu žutu tekućinu koju izlijete na papir za pečenje. Nožem izrežite 12 jednakih dijelova i stavite ih jedan po jedan na tortu.