Vuzmena pisanica

Mirjana Štahan

Sastojci

Biskvit
12 jaja, 21 dag šećera, 28 dag oraha, 9 dag
prezla namočena s rumom, ½ naribanog
limuna, ½ praška za pecivo, snijeg od 12
bjelanjaka

Sirup za biskvit
2 dl vode, 2 žličice šećera, 1 žličica meda,
1 žličica ruma, pola nasjeckanog limuna,
1 žlica pekmeza od marelice

Nadjev
(1) 14 dag oraha, 1 žlica šećera,
1 vanilin šećer, malo ruma,
preliti s malo vrućeg mlijeka;
(2) 1,5 dl vode, 600 g kiselog vrhnja,
4,5 žlice gustina, 22 dag šećera,
2 vanilin šećera, 30 dag maslaca


Priprema

Sve sastojke za orahov biskvit umiješati u smjesu i uliti u namašćeni jajoliki kalup za pečenje. Peći na 180°C 40 minuta. Ohlađeni biskvit prerezati na 4 dijela. Svaki dio poškropiti kuhanim i ohlađenim sirupom. Zatim filati filom 2 prvu i treću koru. U sredinu staviti filu 1, od ostataka file 2 premazati cijelu pisanicu, posuti je mljevenim orasima i ukrasiti po želji.