Pita od višanja

Mirjana Pavlović

Sastojci

Tijesto

30 dag brašna

18 dag maslaca ili margarina

5 dag šećera

2 žlice vrhnja limunova korica

½ kg brašna

15 dag šećera

3 bjelanjka

8 dag šećera

Nadjev

višnje

šećer

snijeg od 3 bjelanjka i 8 dag šećera

Priprema

Brašno prosipati kroz gusto sito pa u njega izmrviti maslac ili margarin, dodati 5 dag brašna, vrhnje i limunovu koricu. Umijesiti glatko tijesto i ostaviti ga da miruje na hladnom mjestu oko jedan sat. Razvaljati tijesto, izbosti ga vilicom i staviti peći u namašćen i brašnom posut lim za pečenje. Peći na 200 °C i kad tijesto pobijeli, izvaditi iz pećnice i na njega staviti nadjev od višanja. Za nadjev je potrebno očistiti i oprati višnje, izvaditi koštice i pomiješati ih sa šećerom. Nadjev od višanja preliti čvrstim snijegom od tri bjelanjaka, u koji je potrebno prethodno umiješati 8 dag šećera. Kolač ponovno vratiti u pećnicu i nastaviti peći na 200 °C dok ne dobije zlatnožutu boju.