Zagorski kukuruzni kolač

Olga Hršak

Sastojci

1 kg kukuruznog brašna

40 dag raženog brašna

1 svježi kvasac

soli po ukusu

½ kg čvaraka

1 kobasica za kuhanje

2 žlice raženog brašna

Priprema

Izmiješati kvasac sa malo raženog brašna i malo mlake vode te pustiti da se digne. Proključati vodu i polako polijevati po kukuruznom brašnu miješajući, ali paziti da ne bude premekano. Ostaviti da se ohladi. Zatim dodati ostatak raženog brašna, dignuti kvasac, sol i umijesiti tijesto te ga pustiti da se digne. Tijesto mokrim rukama stavljati u nisku okruglu posudu za pečenje posipanu kukuruznim brašnom. Na tijesto staviti čvarke i kobasicu, a na to ostatak tijesta te ga okruglo oblikovati. Pomiješati 2 žlice raženog brašna s malo vode i time zagladiti kolač. Kolač peći na 250 °C , a kad dobije smećkastu boju pokriti ga, smanjiti na 200 °C i peći oko 1 sat i 30 minuta.