Starinska zagorska režnjača

Nada Zgorelec

Sastojci

Dizano tijesto:

1    kg brašna za dizana tijesta

2    kocke kvasca

4-5 žličica šećera

1    žličica soli

6     žutanjaka

2-3 dcl mlijeka

0,5 dcl ulja

0,5 dcl slatkog vrhnja

0,5 dcl kokošje masti

 

Nadjev:

Domaće zagorsko voće koje je kroz godinu osušeno : jabuka, kruška, šljiva i grožđe. Osušene režnjeve voća usitniti i prokuhati u crnom vinu, šećeru i vanilin šećeru. Grožđe malo umočiti u rum (ostaviti jedan dio sušenog voća sa strane, za ukrasiti kolač).

Priprema

Tijesto:

Kvasac namočiti u mlaku vodu sa malo šećera i brašna, kada se digne staviti ga u zdjelu s brašnom, dodati sve ostale sastojke i zamijesiti u glatko tijesto.

Ostaviti da se diže. Dignuto tijesto razvaljati u 3 kruga veličine kalupa za torte ili neki kalup po želji.

Slagati tijesto / kore  u oblik torte. Prvu koru premazati uobičajenom filom od oraha ( kao za orehnjaču) i na to staviti (utisnuti) ocijeđeno voće. Ponoviti postupak za slijedeću koru. Na zadnju koru ništa ne stavljati. Ostaviti da se diže na sobnoj temperaturi.

Kad se tijesto digne, staviti u pećnicu na 180˚C, peći oko 1 h.

Pečenu tortu ukrasiti suhim režnjevima sušenog voća.