Kukuruzni pereci

Ljubica Šimec

Sastojci

250 g kukuruznog brašna,

125 g maslaca (margarina),

½ l mlijeka,

½ kocke svježeg kvasca,

1 dl mlijeka,

1 žličica šećera,

malo brašna,

2 jaja,

½ kg oštrog brašna,

1 žlica soli,

1 jaje (za premazivanje)

Priprema

U zdjelu uspite kukuruzno brašno. Mlijeko ugrijte do vrenja, pa u njemu otopite maslac i time poparite kukuruzno brašno uz stalno miješanje da ne bude grudica. Ostavite smjesu da se ohladi.

U ugrijano mlijeko izmrvite kvasac, dodajte šećer i brašno pa ostavite da se diže.

U mlako kukuruzno brašno dodajte kvasac, jaja, sol i oštro brašno. Umijesite tijesto da bude mekano, ali da se ne lijepi za ruke (ako treba, dodajte brašna). Od tijesta oblikujte valjke malo deblje od prsta, spojite rubove i pritisnite ih prstom. Složite u posudu za pečenje obloženu papirom, premažite razmućenim žumanjkom i pecite 15 – 20 minuta na 200 ˚C.