Biskvitna gibanica

Olga Hršak

Sastojci

23 dag brašna, 2 vanilin-šećera
2 puta na vrhu noža praška za pecivo, 3 žlice ruma
20 dag šećera, 9 žumanaca, 9 žlica vode

Tijesto

10 dag domaćeg maslaca, 2 žlice vrhnja
3 dag svježeg kvasa, 50 dag glatkog brašna, malo ulja
1 vanilin-šećera, soli i šećera po ukusu

Nadjev

50 dag oraha, 2 vanilin-šećera
rum, šećer, pekmez od marelica, 30 dag maka

Priprema

Od bjelanaca istući snijeg, šećer, vodu, vanilin-šećer i rum pjenasto istući te dodati brašno s praškom za pecivo i na kraju snijeg. Tijesto razdijeliti na tri dijela, dva žuta i jedan smeđi, dodati pola žlice kakaa i peći dok ne požuti. Kvasac razmutiti u malo mlijeka, dodati brašno i staviti na toplo mjesto da se digne. Kada se tijesto digne, preostale sastojke staviti u zdjelu i zamijesiti tijesto te ponovno staviti dizati. Nadjev: prokuhati pola litre mlijeka te s jednom polovicom skuhanog mlijeka preliti mak, a s drugom orahe. Dodati preostale sastojke. Priprema gibanice: Tijesto razvaljati s jedne strane. Staviti tijesto u namazani lim te na tijesto staviti orahe, na orahe žuti biskvit i premazati pekmezom. Na sve to staviti smeđi biskvit i premazati pekmezom. Na njega dolazi žuti biskvit, nakon toga mak i preostalo tijesto tako da biskvit bude omotan tijestom od gibanice. Sve to ostaviti da se još digne i nakon toga peći na 200ºc 45 minuta.