Salovnjaci

Božica Štefek

Sastojci

2 dl vode
1 kg glatkog brašna
1 cijelo jaje, 2 žumanca
½ kg sala (protisnuto kroz
stroj za mljevenje mesa)
4 dl vina (bijelog)
2 žlice šećera
malo soli

Priprema

Salo promiješati s dvije-tri šake brašna te podijeliti na tri jednaka dijela (staviti ih u hladnjak). Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka (neka bude mekanije kao za štrudlu). Tijesto razvaljati, premazati dijelom sala i preklopiti na pola, opet premazati, pa ponovno preklopiti i premazati dok se taj dio sala ne potroši. Ostaviti da stoji 15-20 minuta. Ponoviti postupak s drugim dijelom sala pa opet ostaviti neka stoji 15-20 minuta. To isto ponoviti s trećim djelom sala. Kad treći dio odstoji 15-20 minuta, tijesto razvaljati na centimetar debljine i rezati vrućim nožem na kocke 6x6 cm. Staviti na svaki dio pekmez od šljiva (ili drugi nadjev po ukusu). Peći na temperaturi 220°c 15-20 minuta.