1 kg brašna
5 cijelih jaja, sol
5 žumanaca, 1 bjelanac
16 dag šećera, 5 dag kvasca
mlijeko, malo ružine vodice
rum, masnoća za lim
vanilin-šećer
Zagorska pogača od jaja (jajarica)
Đurđica Kiseljak
Sastojci
Priprema
Kvasac usitniti, dodati malo šećera, malo mlakog mlijeka i dvije žlice brašna te pustiti smjesu da se diže. Dok se kvasac diže, umutiti dva cijela jaja i žumance s maslacem i šećerom miješajući tako dugo dok se ne dobije glatka smjesa. U smjesu dodati dignuti kvasac, malo soli, vanilinšećer, rum i ružinu vodicu, te na kraju brašno, miješajući dok tijesto ne postane glatko. Tijesto ostaviti da se diže. Kada se digne, razdijeliti ga na četiri ili pet hljepčića i staviti ih u veću okruglu posudu za pečenje koja se prije namasti i na dno stavi papir za pečenje. Hljepčiće je potrebno posložiti razmaknute. Pustiti ih se da se dignu, zatim ih namazati bjelancem. Svaki hljepčić posebno zarezati od sredine prema rubu triput, na tri jednaka kraka. Pogača se stavi peći na 180ºc 25 minuta. Pečena pogača je dekorativna jer se zbog rezova oblikuje poput cvijeta te je tradicionalan specijalitet u svim svečanim prigodama.