Zelnica sa cvirki i krumpirom

Brankica Jagić

Sastojci

1 kg svježeg sira
1 kg krumpira, 1 kvas
10 dag domaćih cvirki (čvaraka)
30 dag pšeničnog brašna (tip 850)
2 žlice svinjske masti
40 dag raženog brašna
2 glavice crvenog luka
malo ulja i soli po potrebi

Priprema

Zamijesiti tijesto od raženog i pšeničnog brašna, dodati kvasac, ulje, sol i vodu po potrebi. Dok se tijesto diže, pripremiti nadjev. Zelje skuhati, dobro ocijediti te narezati na sitnije rezance. Na masti dinstati luk dok ne omekša, ali ne smije požutjeti. Zelje staviti na luk, nastavi dinstati još pet minuta pa dodati sol po potrebi. Krumpir skuhati bez kore pa usitniti kao za pire i dodati ohlađenom zelju. U tu smjesu dodati sitno narezane čvarke. Tijesto razvući nakon što malo odstoji i premazati nadjevom. Zarolati i rezati štrudle. U lim premazan mašću staviti štrudle i peći oko 45 minuta na 200ºc.