Starinski kolač za djecu i bolesnike

Marija Martinec

Sastojci

Tijesto

1 kg brašna
12 dag maslaca
1 jaje
2 žutanjka
2 dl mlijeka
3 žlice kiselog vrhnja
4 dag kvasa
1 prašak za pecivo
1 žlica domaće svinjske masti
malo šećera
sol

Nadjev

25 dag suhih šljiva
25 dag suhih smokava
25 dag suhih grožđica
12 dag badema
12 dag lješnjaka
12 dag oraha
kora od svježe naranče
kora od svježeg limuna
25 dag šećera
2 dl ruma

Priprema

Napraviti nadjev. Nožem na sitno narezati šljive, smokve, grožđice, bademe, lješnjake, orahe, svježu narančinu koru i svježu limunovu koru. U masu dodati šećer i rum. Sve zajedno dobro rukom promiješati. Pustiti da odstoji 24 sata.

Zamijesiti tijesto i ostaviti da odstoji na toplom pola sata. Nakon toga tijesto još jednom promijesiti, razvaljati i staviti da još jednom odstoji.
Na razvaljano tijesto ravnomjerno razmazati nadjev te ga pomoću stolnjaka zarolati. Prije pečenja kolač premazati mješavinom ½ male žličice ulja i žumanjka.
Kalup veličine 30x20 cm u kojem se peče premazati maslacem. Peći 45 minuta na 180º C.