Tijesto
50 dag brašna
2,5 dcl mlijeka
10 dag maslaca
2 žumanjka
5 dag šećera
malo soli
Nadjev
50 dag mljevenog maka
5 dag maslaca
25 dag grožđica
2-3 dcl mlijeka
2 žlice ruma
20 dag meda
10 dag šećera
Za posipanje: šećer u prahu
Tijesto
50 dag brašna
2,5 dcl mlijeka
10 dag maslaca
2 žumanjka
5 dag šećera
malo soli
Nadjev
50 dag mljevenog maka
5 dag maslaca
25 dag grožđica
2-3 dcl mlijeka
2 žlice ruma
20 dag meda
10 dag šećera
Za posipanje: šećer u prahu
U šalicu s malo mlakog mlijeka namrvi se kvasac, doda se žlica brašna i šećera te stavi na toplo da se digne. Od dignutog kvasca i ostalih navedenih sastojaka zamijesi se tijesto i stavi na toplo da se digne.
Nadjev: u mlijeku se prokuha mak makne se sa štednjaka te mu se doda šećer. U mlaki mak se doda med i rum.
Dignuto tijesto se još jednom zamijesi i razvalja što tanje premaže otopljenim maslacem i nadjevom. Čvrsto savijeno tijesto se položi u namašćeni i brašnom posipani okrugli lim. Kolač se pokrije zagrijanom kuhinjskom krpom i drži na toplome 15-20 minuta da se digne. Makovnjača se peče na 180 ºC oko 45 minuta.