Orehnjača

Olga Hršak

Sastojci

Tijesto

1 svježi kvas
70 dag brašna
1 l mlijeka
1 jaje
1 dcl ulja
2 žumanjka
1 vanilin šećer
malo soli
2 žlice domaćeg vrhnja

Nadjev

50 dag oraha
2 dcl mlijeka
šećer po želji
vanilin šećer
malo ruma
grožđice po želji

Priprema

Pomiješa se kvas sa 1 dcl mlijeka i malo brašna te odloži na toplo da se digne. U brašno se stavi ulje, jaje, žumanjci, šećer, sol, dignuti kvas, vrhnje i ostatak mlijeka te se umijesi u glatko tijesto i ostavi na toplom da se digne.

Nadjev: Mljeveni orasi se preliju sa kipućim mlijekom, te im se dodaju šećer, rum, vanilin šećer i grožđice.

Dignuto tijesto se razvalja, ravnomjerno premaže nadjevom te se zarola, stavi u namašćenu tepsiju i još jednom ostavi na toplom da se digne. Kolač se stavi u već zagrijanu pećnicu i peče se oko 45 minuta na 190ºC.