Pita od mrkve

Jožica Poredski

Sastojci

Tijesto

40 dag brašna
20 dag margarina ili putra
1 žlica šećera
8 žlica hladne
malo soli

Nadjev

1 kg crvene mrkve
12 žlica mljevenih oraha
½  dcl mlijeka
12 žlica krušnih mrvica
8 žumanjaka
4 žlice šećera
4 žlice meda
8 žlica otopljenog margarina
1 žlica sode bikarbone ili 1 prašak za pecivo
malo ruma
limunova korica
malo cimeta
snijeg od 8 bjelanjaka

Priprema

Zamijesi se tijesto od navedenih sastojaka te ostavi da odstoji sat vremena.

Napola kuhana mrkva se ocijedi i ohladi te sitno nariba. Mljevene orahe preliti kipućim mlijekom i ohladiti. Žumanjke, šećer i med dobro izmiješati, dodati otopljeni margarin, krušne mrvice, prašak za pecivo, limunovu koricu, rum i cimet. Na kraju se doda snijeg od 8 bjelanjaka i sve zajedno dobro izmiješa. Tijesto se razdijeli na dva dijela te se razvalja. Jedan dio tijesta se položi u tepsiju, na njega se stavi nadjev te preostali dio tijesta koji se prije stavljanja u pećnicu izbode vilicom.

Kolač se peče na 180°C oko sat vremena. Pečeni kolač se posipa šećerom u prahu.