Težački oblizek

Brankica Jagić

Sastojci

Tijesto

1 kg brašna
2 velike žlice domaće svinjske masti
½ l bijelog vina
1 žlica vrhnja
2 žumanjka
sol po potrebi

Nadjev

½ kg hajdine kaše
2 šake mladih kopriva (samo vrhovi)
10 dag čvaraka
1 žlica domaće svinjske masti
2 bjelanjka
sol po potrebi

Priprema

Od navedenih sastojaka zamijesi se tijesto i razdijeli na dva dijela, te se razvalja oko prst debelo.

Za nadjev očišćena i oprana hajdina kaša prelije se kipućom vodom i ostaviti da dobro nabubri. Koprive se skuhaju, ocijede i sitno narežu. Čvarci se također narežu što sitnije. Na domaćoj svinjskoj masti kratko se prodinstaju svi sastojci i ohlade, a potom im se dodaju bjelanjci.

Posuda za peći premaže se sa malo svinjske masti i u nju se stavi jedan dio razvaljanog tijesta koji se premaže nadjevom, te se pokrije sa drugim dijelom tijesta.

Kolač se ukrasi sa pletenicama od ostatka tijesta, i premaže žumanjcima pomiješanim sa vrhnjem. Kolač se peče oko 40 minuta na temperaturi od 180 ºC, i reže kad se ohladi.