Uskrsna potica

Marija Špiljak

Sastojci

Tijesto

1,25 kg glatkog brašna
3 jaja
0,2 dcl ruma
sol
1,5 kvasac ili 6 dag
5 dcl mlijeka


Nadjev od sira

1 kg kravljeg sira
2 jaja


Nadjev od oraha

80 dag oraha
30 dag šećera
4 dcl mlijeka
10 dag grožđica
1 žlica ruma
prstohvat cimeta
korica od limuna


Nadjev od jaja

20 jaja
½ litre mlijeka
malo soli

Priprema

Zamijesi se tijesto od brašna, jaja, ruma, kvasca, soli, šećera i mlijeka, razdijeli na tri jednaka kruščića i pusti pola sata da se digne. Zatim se dva kruščića razvaljaju u krug promjeru 20 cm i debljine 1 cm.

Nadjev od sira: Izradi se snijeg od bjelanjaka, te se doda već dobro izmiješanom siru s žumanjcima.

Nadjev od oraha: mljeveni orasi se popare sa kipućim mlijekom i dobro izmiješaju s grožđicama, šećerom, vanilin šećerom, rumom, cimetom i naribanom koricom limuna

Nadjev od jaja: Lagano se istuku jaja, mlijeko i sol. Tako pripremljen nadjev prekrije se aluminijskom folijom i stavi u već zagrijanu pećnicu na 150 ºC da se stvrdne. Stvrdnuti nadjev izvadi se iz pećnice i ohladi (ovaj nadjev je najbolje pripremiti dan ranije).
Ostatak razvaljanog tijesta (kruščić) rastegne se na namašćeni pleh tako da tijesto visi preko ruba na svaku stranu najmanje 10 centimetara. Zatim se počinju slagati slojevi: nadjev od sira, pa tijesto, nadjev od oraha pa tijesto i na kraju nadjev od jaja. Na kraju rubovi tijesta se podignu sa svih strana i stave na vrh potice. Kolač se peče 60 minuta na 180°C.