Vinogradarske buhtle

Anica Čuček

Sastojci

Tijesto

 ½ kg crnog brašna
½ kocke kvasca
½ dcl mlijeka
½ dcl vode
1 žličica šećera
1 dcl ulja
1 žličica soli
1 jaje

Nadjev

15 dag svježih mladih kopriva
1 češanj češnjaka
5 dag mljevenih čvaraka
2 žumanjca
½ žličice soli

Priprema

Prokuhane koprive i češnjak se dobro izmiješaju s čvarcima, žumanjkom i soli. Razmutiti kvasac u mlakom mlijeku dodati šećer i malo brašna, te pustiti da se digne. Od navedenih sastojaka zamijesi se tijesto i razvalja. Razvaljano tijesto premaže se nadjevom, savije i reže na kolute te slaže jedan do drugoga u zemljanu posudu. Buhtle se premažu sa žumanjkom, posipaju sezamom i peku 30 minuta na 180 ºC.