Dizani štrukli - slatki

Julijana Šereg

Sastojci

Tijesto:

90 dag crnog brašna

½ l mlijeka

4 žlice domaće masti

2 žumanjka

5 dag šećera

½ žlice soli

1 svježi kvasac

 

Nadjev:

1 kg domaćeg svježeg sira

2 jaja

2 žumanjka

2 vanilin šećera

15 dag šećera

Limunova korica

2-3 žlice domaćeg vrhnja

15 dag grožđica

Priprema

U 1 dcl toplog mlijeka razmuti se kvasac, zatim se dodaju ostali sastojci i izradi glatko tijesto koje se razdijeli na dva dijela. Tijesto se stavi na toplo da se digne. Dignuto tijesto razvalja se na tanko i puni nadjevom. Od navedenih sastojaka, koji se zajedno dobro izmiješaju izradi se nadjev. Nadjev se namaže po razvaljanom tijestu koje se zarola i reže tanjurićem na štrukle. Štrukle se stavljaju u namazan protvanj te ostave na toplom da se dižu još pola sata. Štrukle se premažu razmućenim jajetom te peku 30-35 minuta na 170 ºC.