Fini kolač iz Krapine

Dragica Marković

Sastojci

Tijesto:

50 dag glatkog brašna

3 dag svježeg kvasca

2,5 dcl mlijeka

1,25 dcl ulja

Malo soli

 

Nadjev:

15 dag svinjskog mljevenog mesa

15 dag junećeg mljevenog mesa

15 dag veprovog mljevenog mesa

1 dcl ulja

3 glavice crvenog luka

1 rajčica

1 žlica krušnih mrvica

2 jaja

4 dcl kiselog vrhnja

Nasjeckani peršin

Sol i biber prema potrebi

Priprema

Umijesiti tijesto od brašna, ulja, mlijeka, kvasca i soli. Tijesto ostaviti pola sata da odstoji te ga zatim još jednom promijesiti i pustiti još pola sata. Na ulju popržiti luk izrezan na ploške do zlatno žute boje. Promješanu smjesu mljevenog svinjskog, junećeg i veprovog mesa pržiti kratko vrijeme na luku. Meso soliti i biberiti po želji. Poprženo mljeveno meso ohladiti. U njega umiješati krušne mrvice. Tijesto, na prst debelo razvaljano, stavimo u nauljeni lim tako da 5 cm tijesta bude prebačeno preko ruba lima sa svih strana. Na tijesto nanijeti nadjev preko kojega staviti ravnomjerno na ploške narezanu rajčicu. Malo posoljena razmućena jaja promiješati s kiselim vrhnjem pa sve preliti po smjesi. Posipati nasjeckanim peršinom. Prebačenim tijestom preko ruba lima prekriti nadjev. Peći u pećnici na 180 °C oko 45 minuta.