Gostovanjsko prase

Nada Zgorelec

Sastojci

Tijesto:
1 kg namjenskog brašna za dizana tijesta
5 žlica šećera
2 male žličice soli
naribana korica 1 limuna i 1 naranče
5 žutanjaka
½ dcl ulja
½ dcl slatkog vrhnja
½ dcl kokošje masti
2-3 dcl mlijeka
1 svježi kvas (40 g)

Nadjev:
50 dag oraha
15 dag šećera
Tučeni bjelanjak od 5 jaja
Sok jednog limuna ili rum

Priprema

Za tijesto rastopiti kvas sa malo mlakog mlijeka i šećera i lagano mijesiti. Dodati ostale sastojke, umijesiti tijesto i stavi na toplo da se digne. Premjesiti i pustiti da odstoji.
Sastojke za nadjev promiješati sa snjegom od tučenih 5 bjelanjaka.
Dignuto tijesto razvalja se na i puni nadjevom, zarola se i stavlja u namazan glineni kalup. Peći 1 sat na 200°C.