Kumina pogača sa suhim voćem za prigled (babinje)

Anđelina Bezjak

Sastojci

1 kg glatkog brašna

½ kg oštrog brašna

1 svježi kvasac (40 g)

1 jaje

3 žutanjka

10 žlica šećera

1 žličica soli

3 žlice masti

1 dcl rakije

7,5 dcl mlijeka

2 šake suhih šljiva Bistrica

2 šake suhih jabuka Belica

2 šake suhih krušaka – bijelih Tepki

Priprema

Suho voće staviti 10 min u toplu vodu kako bi omekšalo, ocijediti ga i narezati na sitne komadiće. Narezano voće poprskati s malo rakije. Svježi kvasac staviti u malo mlakog mlijeka s 2 žličice šećera i 2 žličice brašna i ostaviti da se kvasac digne. U zdjelu s brašnom dodati sol, šećer, kvasac, jaje, žutanjke, mast, mlijeko i preostalu rakiju, početi mijesiti tijesto i polako dodavati narezane komadiće suhog voća. Mijesiti dok se ne dobije glatka kugla. Pogaču staviti u okruglu glinenu posudu, pustiti je da se digne i peći je na laganoj vatri oko sat vremena.