Školjkice

Vesna Hršak

Sastojci

TIJESTO

70 dag glatkog brašna

6 žutanjaka

10 dag svinjske masti

10 dag maslaca 

10 dag šećera

prstohvat soli

sok od pol naranče

1,5 – 2 dcl mlijeka

 

NADJEV

25 dag oraha

10 dag šećera

1 dcl mlijeka

2 žlice meda

malo narančine korice

Priprema

Zamijesiti tijesto i pustiti da odstoji pola sata. Dok se tijesto odmara napraviti nadjev. S kipućim mlijekom izmiješati sve sastojke. Razvaljati  tijesto na 2 mm debljine i čašom rezati krugove. U sredinu kruga staviti žličicu nadjeva, može i domaći pekmez. Poklopiti krajeve i lagano stisnuti prstima, a zatim vilicom. Peći na 165°C dok ne porumene. Još tople umočiti u bijelo vino i kristal šećer. Ili hladne uvaljati u šećer u prahu.