Evino srčeko

Mirica Sinković

Sastojci

Prhko tijesto:   500 g oštrog brašna

                      100 g šećera

                      200 g margarina

                      2 dl vrhnja

                      2 žumanjka

                      1 vanilin šećer

                      1 prašak za pecivo

                      sok i korica od jednog limuna

 

Nadjev od sira: 200 g svježeg kravljeg sira

                      2 velike žlice gustina

                      2 velike žlice šećera u prahu

                      2 vanilin šećera

                      snijeg od 2 bjelanjka

 

Nadjev od maka: 200 g mljevenog maka

                         2 dl mlijeka

                         2 velike žlice šećera

                         1 mala kriška margarina

                         snijeg od jednog bjelanjka

 

Nadjev od oraha:   200g mljevenih oraha

                           2 dl mlijeka

                           3 žlice šećera

                           malo ruma

Priprema

Smrvljeni margarin pomiješajte sa brašnom i praškom za pecivo, dodajte ostale sastojke i umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite u 4 dijela i pustite da odstoji dok pripremite nadjev. Za nadjev od sira pomiješajte sve sastojke u jednoj zdjeli. Mak prelijte kipućim mlijekom i umiješajte ostale sastojke. Orahe također preliti kipućim mlijekom i umiješati ostale sastojke. Svaki dio tijesta razvući na veličinu 40x20 cm, premaže se nadjevom po želji (sir, orasi, mak ili pekmez). Tijesto se rola od svake strane prema sredini. Tako zarolano tijesto reži na na šnite debljine 1 cm, oblikovati srčeka i slagati u lim za pečenje na papir za pečenje. Po želji ukrasiti grožđicama. Peći na 200°C oko 20 minuta. Za ova srčeka možete koristiti i lisnato tijesto.