Rolada od hajdine (heljde)

Julijana Šereg

Sastojci

Tijesto:   5 jaja

              5 žlica tople vode

              14 dag šećera

              10 dag hajdinog brašna

              5 dag polubijelog brašna

 

Nadjev: 4 žlice hajdine kaše

           2 žlice šećera

           1 jabuka

           1 žlica meda

           1 žlica oraha

           5 dag margarina

           cimet

Priprema

Žumanjke, vodu i pola šećera dobro izmiksati. U smjesu dodati brašno i sve sjediniti. Od bjelanjaka i preostalog šećera napraviti snijeg. Snijeg dodati u smjesu. Smjesu stavimo peći u lim za pečenje obložen papirom za pečenje, peći 8-10 minuta na 200°C. Ohlađeni biskvit dobro natopiti sokom od naranče i limuna, namažemo kremom i zarolamo u roladu. Hajdinu kašu skuhati, jabuku i šećer izdinstati. Od svih sastojaka napraviti glatku kremu i nafilati roladu. Rolada se može filati i marmeladama po svom izboru, najbolje: marelica, jagoda, kupina, ribiz.