Sajana gibanica od oraha

Dragica Zrinski

Sastojci

Tijesto: oko 1 kg glatkog brašna

                 4 dl mlijeka

                 4 žumanjka

                 6 žlica šećera

                 1 dl ulja

                 prstohvat soli

                 1 svježi kvasac

                 malo orahovca ili višnjevca

 

Nadjev:  80 dag mljevenih oraha

             4dl mlijeka

             1 žlica meda

             šećer po potrebi

             snijeg od 4 bjelanjka

 

Priprema

U toplo mlijeko izmrvi se kvasac, doda se šećer i sol te pusti da se načini pjenica. U dignuti kvasac se stave ostali sastojci koji se lagano umiješaju u prethodno pripremljeno prosijano brašno. Tijesto se promiješa (klofa) kuhačom do tri puta, nakon čega se ostavlja da odstoji i diže se. Dignuto tijesto se razdijeli na dva dijela te se valja na prst debljine. Nadjev se stavi na tijesto, a sa strane se ostavi dio praznog tijesta bez nadjeva(širina štruce) koje se reže na trake širine prsta, a koje se pritom slažu preko zarolane štruce. Štruca se stavlja u tepsiju prethodno namazanu sa domaćim putrom. Prekrije se krpom i pusti da se diže 20 minuta. Peče se u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 50 minuta. Gibanica se izvadi iz pećnice, pusti da odstoji 10 minuta i preokrene se zajedno sa tepsijom.