Svadbena torta

Marija Bračević

Sastojci

Tijesto:   60 dag brašna za dizana tijesta

              3 dl mlijeka

              kora od limuna

              1 kvas

              2 žumanjka

              10 dag maslaca

              1 vanilin šećer

              3 dag šećera

              prstohvat soli

              10 dag šećera u prahu

              sok od limuna

 

Nadjev: 40 dag mljevenih oraha

            15 dag šećera

             malo ruma

             2 dl mlijeka

             kora  od limuna

             2 žlice meda

             10 dag čokolade za kuhanje

             10 dag petit keksa

             snijeg od 2 bjelanjka

 

Priprema

Brašno prosijemo, dodamo kvas, malo šećera i mlijeko te ostavimo da se digne. Kad se kvas digne stavi se ostatak mlijeka, šećera, žumanjci, malo soli, maslac, naribana kora od limuna i vanilin šećer te sve umijesimo rukom dok ne postane glatko da se ne lijepi. Pripremljeno tijesto ostavimo da se diže. Kipućim mlijekom preliti orahe. Kad se malo ohlade dodamo šećer, rum, snijeg od 2 bjelanjka, med i naribanu koricu limuna. Dignuto tijesto razvaljamo više u dužinu nego u širinu. Namažemo nadjevom i zarolamo. Zarolano tijesto prerezati u dva dijela. Dvije štruce isprepletemo da dobijemo pletenicu. Pletenicu stavimo u namašćeni okrugli kalup ( za kuglof). Pustimo da se diže 1 sat. Kad se dovoljno digne pečemo ga na 180°C 1 sat. Pomiješati šećer u prahu i limunov sok. Ohlađeni kolač premazati smjesom šećera i limuna po želji.