Žetvena povjanjka sa sirom

Anđelina Bezjak

Sastojci

Tijesto:   1 kg crnog pšeničnog brašna

             2 žlice masti

             3 jaja

             5 žlica vrhnja

             1 žličica soli

             5 žlica šećera

             7 dl mlijeka

             1 svježi kvasac

 

Nadjev: 1 kg svježeg sira

           2 dl vrhnja

           2 jaja

           2 žličice soli

Priprema

Svježi kvasac staviti u malo mlakog mlijeka sa 2 žličice šećera i 2 žličice brašna te ostaviti da se digne. U zdjelu s brašnom dodati sol, šećer, mast, jaja, vrhnje, dignuti kvasac i postupno dodavati mlijeko da se dobije podatno tijesto. Tako dobiveno tijesto pokriti i ostaviti dizati na toplom mjestu 30 minuta. Dignuto tijesto podijeliti u dva dijela, svaki dio razvaljati na debljinu 1 cm te nadjenuti sirnim nadjevom. Zarolati, staviti u lim za pečenje i ostaviti još 30 minuta da se diže. Dignuto staviti peći na 180°C oko 60 minuta.