Gospodska gibanica

Ana Šaić

Sastojci

Biskviti: (1) 7 žumanjaka, 10 žlica šećera, 10
žlica oštrog brašna, 10 žlica vode, 7 bjelanjaka, 1
prašak za pecivo; (2) 10 jaja, 1 l mlijeka, 3 žemlje;
Dizano tijesto: 50 dag glatkog brašna, 4 žlice
šećera, 1 kocka svježeg kvasca, 2 žumanjka, 2 dl
mlijeka, 10 dag margarina, 1 vanilin šećer, korica
limuna, malo ruma, 1 jaje za premazivanje

Nadjev
(1) 1 kg oraha, 2 bjelanjka, šećer po želji,
mlijeko za preliti orahe, 1 vanilin šećer;
(2) 1 kg sira, 2 jaja, šećer po želji,
1 vanilin šećer, limunova korica

Priprema

U malo mlakog mlijeka staviti kvasac, žlicu šećera i brašna i ostaviti da se digne. Pomiješati sve ostale sastojke, dodati kvasac i zamijesiti glatko tijesto te ostaviti na toplom da se diže. Biskvit 1: Pjenasto izmiksati žumanjke sa šećerom, dodavati ostale sastojke tesnijeg od bjelanjaka. Smjesu podijeliti na pola i ispeći 2 biskvita. Peći 15-20 min. na 180°C. Biskvit 2: Sastojke izmiješati i peći 15-20 min. na 180°C. Nadjev 1: preliti orahe kipućim mlijekom, dodati šećer, limun, vanilin šećer te umiješati 2 bjelanjka i izmrvljeni biskvit 2. Nadjev 2: izmiješati sve sastojke. Polovicu dizanog tijesta razvaljati, premazati nadjevom 2, na to staviti biskvit 1, premazati polovicom nadjeva 1, na to staviti biskvit 2, premazati nadjevom 1 te razvaljan drugi dio tijesta. Premazati razmućenim jajetom i peći 1 sat na 180°C.