Gusjenice

Vesna Hršak

Sastojci

Tijesto
1 kg oštrog brašna
2,5 dl ulja
5 dl mlijeka
1–2 žlice soli
1 velika žlica šećera
1 svježi kvasac

Premaz
1 žumanjak
sezam
mak po želji


Priprema

U mlako mlijeko (2 dl) staviti izmrvljeni kvasac, žlicu šećera i brašna i ostaviti da se digne. U odgovarajuću posudu staviti brašno, 2,5 dl ulja, preostalo mlijeko, veliku žlicu soli i dignuti kvasac pa zamijesiti glatko tijesto. Oblikovati loptu od tijesta, pokriti čistom krpom i ostaviti na toplom sat vremena. Dignuto tijesto vaditi rukama kuglice veličine oraha dok se tijesto ne potroši. Uzeti prvu kuglicu, staviti na nauljenu dasku i razvaljati tanko kao za rezance. Dobiveni ovalni mlinčić nožem razrezati od sredine prema kraju na trakice. Rukama zarolati tijesto do izrezanog kraja. Slagati u lim za pečenje namazan uljem. Gusjenice premazati žumanjkom i posipati sezamom, makom ili po želji. Peći na 200°C oko 20 minuta.