Siromašna pita – dan noć

Slavica Krklec

Sastojci

Tijesto
2,5 dl tople vode
1 žlica suhog kvasa
2 žlice šećera
2,5 dl ulja
60 dag oštrog brašna


Nadjev
25 dag maka
10 dag šećera
25 dag oraha
10 dag šećera u prahu
pekmez od šljiva i marelice


Priprema

U toplu vodu staviti kvas, šećer te pustiti da se kvas digne. Nakon toga dodati brašno, ulje i zamijesiti. Tijesto podijeliti na 3 dijela. Tijesto razvaljati u veličini 20 x 30 cm. Premazati pekmezom od šljiva i mak pomiješan sa šećerom. Drugo tijesto razvaljati u istim mjerama, premazati pekmezom od marelice i staviti orahe sa šećerom. Treće tijesto razvaljati i pokriti. Peći 30 min. na 180 °C. Pečeni kolač preokrenuti da su orasi ispod, a mak gore. Vruće premazati pekmezom od marelice i posipati mljevenim orasima. Ostaviti da se ohladi.