Težačka povjanjka

Anđelina Bezjak

Sastojci

Tijesto
30 dag bijelog kukuruznog brašna
30 dag glatkog brašna
žličica soli
5–6 dl mlake vode


Nadjev
1 kg svježeg sira
2 dl kiselog vrhnja
2 jaja
žličica soli
2 poriluka (samo zeleni dio)


Priprema

Za tijesto pomiješati kukuruzno i glatko brašno sa soli i postepeno dodavati vodu i umijesiti tijesto. Tijesto podijeliti na dva dijela i ostaviti ga da odmara dok se napravi fila. Za filu dobro promiješati sir, vrhnje, sol i jaja. Poriluk narezati na sitne kockice i popariti vrućom vodom, ocijediti i ostaviti da se ohladi. Tijesto razvaljati, premazati filom, na filu raspodijeliti poriluk, motati sa svake strane prema sredini, na sredini prerezati po duljini da se dobiju dvije štruce. Ponoviti postupak s drugim dijelom tijesta. Peći 40-tak minuta na 180 °C.