Zagorska torta

Magda Svečak

Sastojci

Tijesto
45 dag oštrog brašna, 25 dag margarina,
15 dag šećera, 1 prašak za pecivo,
3 žumanjka, 5 žlica vrhnja


Nadjev
(1) sir, ½ l mlijeka, 15 dag šećera,
7 dag pšeničnog griza, 1 kg svježeg sira,
1 vanilin šećer, 3 bjelanjka – snijeg;
(2) 1 kg jabuka, 10 dag usitnjenih oraha,
10 dag šećera


Krema
margarin, 2 dl mlijeka, 2 žlice oštrog
brašna, 1 vanilin šećer, malo limunovog
soka, 2 žlice šećera, 5 dag margarina


Priprema

Tijesto: zamijesiti i podijeliti tijesto na 4 dijela. Nadjev: skuhati i hladno umiješati sir, bjelanjke i ostale sastojke. Krema: skuhati i hladno umiješati margarin, limunov sok i ostale sastojke. Prvi list razvaljati na veličinu tepsije, staviti nadjev od sira, poklopiti drugim listom i peći 45 minuta na 180 °C. Treći list razvaljati i staviti nadjev od jabuke te poklopiti četvrtim listom. Peći 30 minuta na 180 °C. Nakon pečenja sve ohladiti. Dio torte sa sirom premazati s ⅔ kreme. Gore staviti dio s jabukama, premazati ostatkom kreme te posipati orasima.