Makači i salenjaki

Ljiljanka Mikac

Sastojci

Tijesto

½ kg brašna

malo soli

0,5 dl masti/ulja

¼ l mlake vode

Nadjev

60 dag mljevenog maka

30 dag šećera

½ l mlijeka

12,5 dag domaćeg maslaca

½ l domaćeg vrhnja

Premaz 1 dl masti/ulja

4 dag domaćeg maslaca

2 dl domaćeg vrhnja

Priprema

Umijesiti tijesto, premazati ga uljem, prekriti prozirnom folijom te pustiti da odstoji 1 sat. U međuvremenu kuhati mlijeko i maslac, a posebno pomiješati mak sa šećerom. Kad mlijeko s maslacem zavrije, lagano umiješati mak sa šećerom te kratko prekuhati. U ohlađenu smjesu lagano umiješati 500 ml domaćeg vrhnja. Tijesto dopola razvaljati, premazati s 3 žlice ulja te ostaviti da odstoji 10 do 15 minuta. Tijesto tanko razvaljati, ¾ tijesta premazati nadjevom od maka, a ¼ maslacem te lagano zarolati. Staviti u kalup za pečenje, preliti slatkim vrhnjem i peći na 180 °C oko 55 minuta.