Salovnjaci

Ivkica Strugar

Sastojci

40 dag sala

12 dag brašna

60 dag brašna

2 ½ dl vode

1 jaje

1 žumanjak

2 iscijeđena limuna

malo soli

pekmez

Priprema

40 dag sala samljeti i umijesiti sa 12 dag brašna te staviti na stranu. U drugu posudu staviti 60 dag brašna. Napraviti udubljenje u obliku oraha i unutra staviti margarin. U 2,5 dl vode staviti jedno cijelo jaje, jedan žumanjak, 2 iscijeđena limuna te malo soli. Dobro izmiješati, zatim s tom tekućinom zamijesiti tijesto. Razvaljati tijesto i preko njega namazati salo. Ostaviti da stoji pola sata. Zatim tijesto razvaljati i ponovno složiti. Ostaviti da stoji pola sata. Ponoviti proceduru 3 – 4 puta. Tijesto staviti u vrećicu i ostaviti preko noći u hladnjaku. Sljedeći dan tijesto razvaljati u krug i izrezati u oblik prema želji. U svaki komad staviti pekmez i zamotati. Peći na 180 °C oko 25 minuta.