Voćni kolač sa karamelom

Božica Pavliša

Sastojci

Tijesto

40 dag brašna

20 dag margarina

10 dag šećera u prahu

2 žlice octa

2 jaja

malo soli

Nadjev

80 dag jabuka

25 dag suhih šljiva

1 limun

1 žlica margarina

10 dag šećera

2 žlice soka od jabuka

Priprema

Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto i staviti u hladnjak da odstoji 30 minuta.Šljive namočiti u toplu vodu, sitno ih nasjeckati te dodati šećer i rum po želji. Polovicu tijesta staviti u lim za pečenje, posipati sa šljivama te na njih položiti drugu polovicu tijesta. Na to posložiti kriške jabuka, a na njih narezati komadiće margarina. Kolač peći na 180 °C, 20 do 30 minuta. U međuvremenu skuhati dvije žlice soka od jabuka i 10 dag šećera sve dok se ne karamelizira. Kolač preliti karamelom 10 minuta prije završetka pečenja, vratiti ga u pećnicu te pojačati na 250 °C.