Gibanica Semafor

Marica Kipa

Sastojci

1 l mlijeka

1 kg brašna za dizana tijesta

3 suha kvasca

1 manja žlica šećera

1 vanilin šećer

1 limun šećer

dcl ulja

prstohvat soli

3 jaja - odvoji žumanjke i bjelanjke za snijeg

Šalica šećera (2 dl )

pola kg oraha

3-4 žličice ruma

pola kg svježeg sira

6 jabuka

Crvena licitarska boja

Zelena licitarska boja

Žuta licitarska boja

 

Priprema

U pola litre toplog mlijeka staviti žličicu šećera i 3 kvasca i pustiti da se digne.

Nakon toga staviti šalicu šećera, soli, vanilin šećer, limun šećer i 1 dcl ulja.

Sve sastojke promiješati i podijeliti na tri dijela, u prvu zdjelicu se stavi 3-4 kapi crvene licitarske boje, u drugu zdjelicu 3-4 kapi žute licitarske boje, a u treću zdjelicu 3-4 kapi zelene licitarske boje.

Zatim u svaku zdjelicu dodati brašno i dobro „sklofati“ i ostaviti da se diže.

 

Nadjev:

Za crveno tijesto: Fila od oraha sa rumom ( orahe preliti vrućim mlijekom i dodati rum).

Za žuto tijesto: Fila od sira, dodati 1 jaje, šećera po želji i vanilin šećer.

Za zeleno tijesto: Prepeći 6 naribanih jabuka sa šećerom i dodaj cimeta po želji.

Svako tijesto razvaljati na debljinu 1 cm, stavi filu i zarolati u obliku salame. Sve tri rolice lagano isplesti u pletenicu. Staviti na tepsiju i premazati uljem. Ostaviti da se diže.

Kolač se peče u zagrijanoj pećnici na 200 °C, kada se zarumeni  temperatura se smanjit na 150 °C. ukupno vrijeme pečenja je  oko 1 sati i 15 minuta. Nakon pečenja gibanicu ostaviti u tepsiji, i ne pokriti.