1 l mlijeka
1 kg brašna za dizana tijesta
3 suha kvasca
1 manja žlica šećera
1 vanilin šećer
1 limun šećer
dcl ulja
prstohvat soli
3 jaja - odvoji žumanjke i bjelanjke za snijeg
Šalica šećera (2 dl )
pola kg oraha
3-4 žličice ruma
pola kg svježeg sira
6 jabuka
Crvena licitarska boja
Zelena licitarska boja
Žuta licitarska boja
U pola litre toplog mlijeka staviti žličicu šećera i 3 kvasca i pustiti da se digne.
Nakon toga staviti šalicu šećera, soli, vanilin šećer, limun šećer i 1 dcl ulja.
Sve sastojke promiješati i podijeliti na tri dijela, u prvu zdjelicu se stavi 3-4 kapi crvene licitarske boje, u drugu zdjelicu 3-4 kapi žute licitarske boje, a u treću zdjelicu 3-4 kapi zelene licitarske boje.
Zatim u svaku zdjelicu dodati brašno i dobro „sklofati“ i ostaviti da se diže.
Nadjev:
Za crveno tijesto: Fila od oraha sa rumom ( orahe preliti vrućim mlijekom i dodati rum).
Za žuto tijesto: Fila od sira, dodati 1 jaje, šećera po želji i vanilin šećer.
Za zeleno tijesto: Prepeći 6 naribanih jabuka sa šećerom i dodaj cimeta po želji.
Svako tijesto razvaljati na debljinu 1 cm, stavi filu i zarolati u obliku salame. Sve tri rolice lagano isplesti u pletenicu. Staviti na tepsiju i premazati uljem. Ostaviti da se diže.
Kolač se peče u zagrijanoj pećnici na 200 °C, kada se zarumeni temperatura se smanjit na 150 °C. ukupno vrijeme pečenja je oko 1 sati i 15 minuta. Nakon pečenja gibanicu ostaviti u tepsiji, i ne pokriti.