Orehnjača

Marija Bračević

Sastojci

Sastojci:

 

Tijesto:

40   dkg glatkog brašna

3     žumanjka

2     žlice šećera

3     žlice rastopljenog maslaca

3     žlice ulja

1     vanilin šećer

malo ruma, korica limuna

1     svježi kvas, malo soli

2     dcl mlijeka


Nadjev:

60   dkg mljevenih oraha

15   dkg šećera

1     vanilin šećer

malo ruma

snijeg od 4 bjelanjaka

2     dcl mlijeka

 

Premaz:  

10   dkg šećera u prahu

Sok od limuna

Priprema

Tijesto:

U malo mlačnog mlijeka staviti kvasac , žličicu šećera i žlicu brašna. Ostaviti da se digne. Žumanjke istući sa šećerom i ostale sastojke. Na kraju staviti brašno i umijesiti glatko tijesto ne tvrdo ne premekano. Ostaviti tijesto da se digne, premjesiti i pustiti da se još diže.

Nadjev:

Orahe preliti kipućim mlijekom i dodati šećer, rum i vanilin šećer. Kad se ohladi dodati snijeg od bjelanjaka.

Tanko razvaljati tijesto, premazati nadjevom i  zarolati. Prerezati po duljini i preplesti kao pletenicu. Staviti  u kalup za kuglof da se diže. Peći 60 minuta na 160°C .Kad se ohladi premazati šećerom u prahu i sokom od limuna ili posipati šećerom u prahu.